KORENINE - MED HRIBI ODMEVA NAJ PESEM

14.02.2020, Info središče Tnp Dom Trenta

Petek, 14.2.2020 ob 18. uri

Zagnanost podeželskih žena Gornjega Posočja, ljubezen do dela in pesmi ter želja po druženju, so leta 2011 botrovali nastanku vokalne Skupine ljudskih pevk KORENINE, ki jo sestavlja 22 pevk.

 

Ime je povezano z izvorom ljudske pesmi, ki se je ukoreninila med ljudmi, se prenašala iz roda v rod in ohranila do danes. Povezano je z zemljo in človekom gornjega Posočja, ki je kljub viharjem, ki so ga skozi stoletja tlačili in preganjali, ostal trdno ukoreninjen v hribovitem, a najlepšem delu naše Slovenije. Kostumi, ki jih nosimo, so značilni za Tolminsko iz začetka prejšnjega stoletja. Pevke prihajamo na vaje ob sredah dopoldne iz večjega dela gornjega Posočja. Delo počaka, druženja pa razen izrednih dogodkov ne zamudimo.

 

Junija 2012 smo izvedle prvi samostojni koncert Ljudske pesmi iz domačih krajev. Z drugim samostojnim koncertom Popotovanje z ljudsko pesmijo po Sloveniji in zamejstvu smo se predstavile 2014. Leta 2015 smo posnele svojo prvo zgoščenko Na gori je moj dom in jo predstavile na odrih domače in sosednjih občin. Do danes smo nastopile na 135 javnih prireditvah po Sloveniji in zamejstvu. Udeležujemo se Območnih in Regijskih srečanj pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž v organizaciji Javnega sklada RS za kulturo, pojemo na mestnih in vaških prireditvah, pri mašah in ob srečanjih Društva kmečkih žena.

 

V letu 2019 smo bile povabljene v Bruselj, kjer je naša pesem ponosno zazvenela v Evropskem parlamentu in pri maši za domovino. Na dan državnosti, 25. junija, smo počastile našo državo s kulturnim programom pri znamenitem bruseljskem kipcu dečka, ki lula - Menneken Pis, ki je bil oblečen v slovensko narodno nošo.

 

Nabralo se je dovolj gradiva, da smo v letu 2019 posnele svojo drugo zgoščenko Med hribi odmeva naj pesem, na kateri predstavljamo 22 ljudskih pesmi iz naših krajev. Posvetile smo jo našim vnukom in vnukinjam, da ljudska pesem ne bo šla v pozabo. Promocijske koncerte zato pripravljamo skupaj z otroškimi pevskimi zbori in otroškimi folklornimi skupinami iz osnovnih šol v krajih, kjer priredimo koncert.

 

Pojemo z velikim veseljem in ljubeznijo do pesmi, do naše zemlje in našega jezika. Gonilna sila skupine in pobudnica nastanka obeh zgoščenk je naša mentorica profesorica Majda Luznik. Hvaležne smo ji za profesionalno vodenje, nenehno spodbujanje in pozitiven, prijazen pristop do vsake posamezne koreninice.

 

Ljudska pesem nas povezuje s predniki in časom, ki se zelo hitro odmika. Naša velika želja je, da bi se ljudska pesem ohranila in bi jo znali zapeti tudi bodoči rodovi, saj priča o delu, navadah, vrednotah in načinu življenja med našimi hribi nekoč.

 

Ljudska pesem ni le dediščina preteklosti, ampak je tudi dota prihodnosti.

 

Bernarda Hrast

 

Sodelovali bodo tudi učenci PŠ Soča in harmonikar Matic Kravanja

 

LEPO VABLJENI!