odprtje fotografske razstave Boža Bradaškje, Kraljestvo Julijskih Alp

17.07.2022, Dom Trenta ob 20.00

Vabljeni na prvo prireditev v okviru Trentarskega senjema, odprtje fotografske razstave Boža Bradaškje, Kraljestvo Julijskih Alp

 

Božo je preprost prebivalec Trente. Človek, ki se trudi ustreči vsakemu in biti slišan glas. Predvsem v domačem kraju skuša biti aktiven, kolikor je v njegovi moči.Še kot otrok je odšel v šolo v Ljubljano, kjer je tudi zaključil študij. Sam pravi, da se je postal srečen šele z vrnitvijo v Trento, kjer si je ustvaril družino. Vsako prosto minutko porabi za druženje s sinovoma. Najraje v naravi, ob reki, ob jezeru, ali v gozdu.Pridobil si je veliko teoretičnega znanja za fotografsko zaznavanje okolice.

 

Z leti so posebno mesto v njegovi fotografiji prevzele živali. Začutil jih je v vsej njihovi veličini, edinstvenosti, ranljivosti in pomembnosti. Kamorkoli ga zanese pot, svoj čas oddiha prilagodi fotolovu.Fotografija ga je utrdila v zaščitniškem odnosu do narave nasploh in to poskuša prenesti tudi na bližnje.Vedno bolj se zavedajo teže prerokbe poglavarja Indijancev plemena Cree: "Šele takrat, ko bo posekano zadnje drevo, šele takrat, ko bo zastrupljena zadnja reka, šele takrat ko bo ujeta zadnja riba, šele potem boste ugotovili, da denarja ni moč jesti.«

 

Razstava predstavlja nekatere ujete trenutke bogatega živalskega sveta Julijskih Alp.

 

Odprtje razstave bo obogatil pripovedovalsko - glasbeni nastop Renate Lapanja in Andrea Pandolfa

 

Zgodbe o smrti in ljubezni je pripovedovalsko-glasbeni projekt, zasnovan na podlagi petih ljudskih zgodb, ki jih pripoveduje Renata Lapanja, z avtorsko glasbo pa jih povezuje Andrea Pandolfo. Rdeča nit cikla sta smrt in ljubezen, tolikokrat obdelan, vsem tako poznan par romantičnih in tragičnih zgodb. A v teh zgodbah, ljubezen in smrt nista kot tisti Shakespearovi, niti ne kot tisti, ki trdita, da sta neločljiv par; avtorja jih ne srečujeta na način, da bi jih imenovala zgolj elementarni sili, namesto tega jih vidita kot vsakdanji sestav življenja, nekaj, kar spremlja in vodi vsakega človeka, nekaj kar je v principu venomer prisotno, vendar ne nujno vseobsegajoče. Ljudske zgodbe o ljubezni in smrti predstavita direktno, preprosto in iskreno.

 

Renata Lapanja je ljubiteljska harmonikarica in pripovedovalka zgodb. Prihaja iz Tolminskih hribov, trenutno pa živi in dela v Tolminu. Andrea Pandolfo je umetnik po duši, po profesiji pa komponist in trobentač. Ukvarja se tudi s fotografijo. Prihaja iz Rima, trenutno pa tudi on živi in dela v Tolminu.

 

Projekt Zgodbe o smrti in ljubezni je naslovljen na odraslo publiko in traja 45 minut.